RECENSIE: DOUR 2024 – STIKSTOF ★★★★☆

Review September 11, 2024
By Sander Scheers
STIKSTOF breekt voor de zoveelste keer de tent af op Dour. © Sander Scheers

De grootste familie viert haar jubileum in stijl

10 jaar. Zolang gaan de Brusselaars Zwangere Guy, Jazz Brak, Astrofisiks en deejay Vega al door het leven als het rapperscollectief Stikstof. Een viertal dat in 2010 per toeval samenkwam op en rond de Place Sainte-Catherine in hartje Brussel. Buiten de liefde voor de grootstad was de liefde voor muziek iets wat hen verbond. Een decennium later zijn ze een begrip in de Belgische rapscène, een voorbeeld voor alle copains et copines uit heel het land.

EEN BLIJ WEERZIEN

Een festival dat hen al enkele jaren steevast op de line-up heeft staan is Dour. Daarom dat de organisatie hen dan ook maar al te graag hun jubileum liet vieren in hun tweede thuis, de Boombox. Nog voor de start van hun set stond de grootste tent van het festivalterrein afgeladen vol. Vlaming, Waal of Brusselaar: iedereen is welkom in de familie.

De set is nog geen vijf minuten aan de gang en na de opener 2010 weerklinkt de leuze van het viertal al door de boxen: FAMILIE BOVEN ALLES! Vervolgens volgt een ware medley van nummers uit hun rijkgevulde archief. Zo worden de lyrics van oude klassieker GELE BLOKKEN luidkeels meegebruld en geven ze met het nummer ALL CAPS aan dat ze pioniers zijn in hun vak.

Of je nu uit Antwerpen, Luik, Gent of een boerendorp komt tijdens het nummer MOERAS waant iedereen zich een échte Brusselaar. De rauwheid waarmee Jazz Brak de donkere kant van onze hoofdstad schetst is ware poëzie.

AFBRAAKWERKEN STIKSTOF

Stilaan stijgt de temperatuur in de tent naar een hoogtepunt. Zeker wanneer Zwangere Guy het publiek aanmaant dat ze alles kapot gaan maken. Hiermee doelt hij duidelijk op de start van de eerste moshpits. Het bouwverlof mag dan nog volop bezig zijn, afbraakwerken STIKSTOF kennen geen rust. De houten vloer van de Boombox krijgt het nog hard te verduren, dat staat vast.

Het nummer FRONTAL zorgt dan ook voor een lokale aardbeving op en rond de weide van Dour. Vooraan, achteraan, links of rechts overal waar je kijkt zie je iedereen springen en roepen. Het taalgebruik mag dan soms wat grof zijn, de show is een ware aaneenschakeling van energiebommen.

De decibelmeter gaat helemaal de hoogte in wanneer de God van de Franstalige rap zijn opwachting maakt. Tijdens het nummer DOBBERMAN komt mede-Brusselaar Roméo Elvis gezellig mee aanschuiven aan de feesttafel.  De tent die al gek aan het worden is lijkt nu helemaal uit haar voegen te barsten, STIKSTOF speelt een zoveelste thuismatch op Dour.

BXL IS DE STAD EN STIKSTOF DE BASIS

Want vergis je niet, STIKSTOF is meer dan alleen maar muziek, het is een spreekbuis over alles wat in onze maatschappij fout zit. Als een ware pater familias geeft Zwangere Guy aan dat we in een wrede wereld leven waarin er geen plek is voor haat, oorlog of fascisten. We moeten lief zijn voor elkaar en genieten van alle mooie momenten samen. Een emotioneel moment dat op luid applaus onthaald wordt door het uitzinnige publiek.

Afsluiten doen de heren met het nummer AMBRAS. Een zoveelste nummer dat de pure echtheid van dit kwartet aangeeft. Een groep vrienden die stuk voor stuk geboren zijn als verhalenvertellers. Liefde, haat, vreugde en verdriet, allemaal kwam het voorbij in het uur dat de wervelwind STIKSTOF door Dour raasde. Een echte show van start tot finish waar menig artiest wat van kan leren. BXL is de stad en STIKSTOF is de basis en dat zal Dour 2024 geweten hebben.

Tekst: Sander Scheers

Foto: Sander Scheers ©